dilluns, 19 de juny del 2017

SESSIÓ ASSAJOS FINALS I ESTRENA

Aquesta és l'última entrada al blogg del projecte L'òpera a l'escola del curs 2016-2017. Recollirem com van ser els últims assajos abans de l'estrena, les jornades de teatre a l'escola a on es va estrenar Qui no està boig davant de tots els i les alumnes de l'escola i la gran estrena al teatre de Montmeló.

L'última setmana de març va ser molt i molt intensa i vàrem haver de combinar els assajos a l'escenari de l'escola amb les primeres presentacions de les obres de la resta de cursos. Durant tota una setmana l'escola va presentar la mostra de teatre de les obres que van preparar tots els cursos. Aquest any, els i les alumnes de 5è van substituir la preparació de l'obra de teatre pel projecte de l'òpera i van presentar la seva òpera contemponània "Qui no està boig"davant tots els cursos de l'escola. Es van fer dos passis, un al matí amb els petits de l'escola i un per la tarda amb els cursos de cicle mitjà i superior. Hi havia molta expectació per part de tota l'escola i sobretot per part dels alumnes de 6è que l'any passat van passar per una experiència similar tot presentant l'òpera "El Somiador d'Or".
Vàrem arribar al final des assajos amb molta motivació de tota la classe i això va revertir de forma molt positiva en els primeres presentacions. Fins i tot vàrem haver de  fer combinacions amb alguns alumnes perquè poguessin cantar en alguna cançó en la que fins aleshores no cantaven i preparar dos repartoris per a cada una de les funciones de l'escola.
Les jornades de teatre de l'escola aquest any van tancar la seva programació de la setmana amb l'òpera  "Qui no està boig" que es va estrenar el 31 de març.

Aquesta primera presentació de l'òpera dins del marc de l'escola ens va donar molta seguretat per encarar la presentació en un teatre professional com era el Teatre de Montmeló.

A Montmelió vàrem estrenar el 6 d'abril davant d'un public molt divers format per les famílies i familiars de l'escola, gent interessada en el projecte, personal de l'Ajuntament de Martorelles i Montmeló. Tothom estava molt entregat i l'espectacle va sortir molt i molt bé. Tot el grup de cinquè es va entregar al màxim donant el millor, treballant en equip i recolzant-se els uns als altres perquè l'espectacle fos un èxit. El públic ens vàem emocionar amb l'obra, la música i les cançons. El missatge de l'obra va arribar del tot i de cop i volta tot prenia sentit. L'obra parlava de les seves inquietuds i preocupacions.
Quan va acabar l'espectacle el public es va aixecar en un esclat d'emocions, ovació als joves interprets, reconeixement d'una feina feta amb qualitat, estima i entrega.

Molt satisfets de poder acomiadar aquest blogg que hem compartit amb l'escola durant aquests dos anys de projecte pilot. Molt d'agraïment cap a les persones que han fet possible aquest projecte: l'equip directiu, el claustre, els tutors, les professores de música, les famílies, els professionals externs, l'AMPA, l'Ajuntament de Martorelles, la família Rabasa, els mecenes del Verkami.... i tota una llista interminable de persones que han posat el seu granet de sorra perquè l'òpera fos una realitat.
MOLTÍSSIMES GRÀCIES.
Ens acomiadem amb aquest resum que ens ha preparat Vallès Educa sobre el procés d'aquest últim any.
https://vimeo.com/221944296


dimecres, 22 de març del 2017

Sessió 22: 21 de març de 2017

Avui ha sigut un dia molt intens. Hem dedicat tot el dia a assajar totes les parts de l'obra i hem aconseguit per primera vegada passar l'obra sencera. Ha sigut molt emocionant veure tot el recorregut i com cada alumne i alumna va agafant el seu rol.

Les primeres dues hores ens hem centrat a passar les escenes de teatre que encara no havíem assajat i l'Eduardo s'ha centrat a repassar la part instrumental de totes les cançons. Després del pati, ens hem ajuntat tot el grup  i hem anat a l'escenari per passar tota l'obra. Estàvem nerviosos perquè teníem el repte  de passar tota l'obra, ajuntant totes les parts que hem anat assajant de forma separada: el teatre amb la música i les cançons.
Hem acabat la sessió del migdia per descansar i ajustar algunes qüestions d'efectes sonors amb l'Eduardo i ens hem reunit la comissió de seguiment per anar perfilant els preparatius de l'estrena a l'escola i al teatre de Montmeló.

Per la tarda, hem enganxat amb l'obra allà on l'havíem deixat al migdia i l'hem pogut acabar.
Hem viscut un dia on s'han barrejat moltes emocions; des dels nervis de fer-ho per primera vegada dalt de l'escenari, visualitzar tot el dibuix de l'obra, adonar-nos que l'estrena està molt aprop,...

Aquesta setmana ens tornarem a trobar divendres i la pròxima setmana dedicarem les tardes per repassar i ultimar detalls. Tot a punt per Qui no està boig?












dimarts, 14 de març del 2017

Sessió 21: 14 de març 2017

La recta final s'escurça setmana a setmana i els nervis augmenten. Avui els assajos de les dues primeres hores s'han centrat a dibuixar físicament quin és el recorregut que fa l'obra de principi a fi. Estàvem tots excepte els músics que han marxat amb l'Eduardo a l'aula de música a assajar la part instrumental de les cançons.
Estem força contents de com ha anat la sessió i sobretot perquè tots i totes hem pogut entendre més a fons l'obra i com acabarà. Encara queda molt per fer però estem segurs que l'entrega serà total!!!

A l'hora del patí hem vist les màscares que han fet per l'espectacle i hem quedat impressionats. Són xulíssimes i el treball de les màscares amb el cubisme ha donat fruit a màscares molt originals i diferents. Moltes felicitats a aquest treball conjunt entre alumnes i famílies!!!

La segona part després del patí l'hem intentat aprofitar al màxim, ja que només hem tingut mitja hora. Avui hi havia Assemblea d'escola i hem tingut menys temps per assajar cançons i instruments. Ens hem centrat  amb la cançó de Estem Contents i hem escoltat per primera vegada la cançó que cantarà com a solista la Lídia i que es diu "La otra piel".

Per acabar el Carlos ha repartit  els guions de l'obra a tot el grup perquè puguin començar a repassar i aprendre's el text.

El Blog de Mestres de Catalunya Radio ha penjat aquest matí el programa realitzat sobre el projecte Òpera a l'Escola. Aquí teniu l'enllaç per a escoltar-lo i compartir-lo:
http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/blog-de-mestres/compositors-dopera-als-10-anys/audio/954716/








dimarts, 7 de març del 2017

Sessió 20: 7 de març 2017

Aquest mes de març s'incorpora una persona més de l'equip de La Nave Va per a donar-nos un cop de mà en aquest tram final.

El primer que hem fet aquest matí ha estat presentar aquesta persona a tot el grup i fer-li una benvinguda amb el seu nom: Elisabet. Ha agradat tant que tot el grup ho volia repetir amb el seu nom i hem començat pel Nil. Mirarem d'anar-ho fent amb tot el grup a cada sessió!

La primera hora del matí els musics han marxat amb l'Eduardo a l'aula de música a assajar i la resta del grup hem treballat la primera escena de l'obra. El grup estava bastant concentrat i hem començat a trobar i a fixar algunes accions.
A la segona hora, la meitat del grup que estava fent teatre ha marxat amb l'Eli ha repassar les cançons de Estic content, Cara a Cara i  Confundidos. La resta del grup que s'ha quedat amb el David  i han treballat l'escena 5, han millorat algunes rèpliques i n'han afegit de noves. Sembla que tots estan satisfets amb les frases que diran per aquesta escena.

Una mica abans del descans del pati, hem rebut la visita de la Montse de Catalunya Ràdio.  Està preparant un reportatge del projecte de l'Òpera a l'escola pel seu programa de Catalunya Informació sobre Educació. Han entrevistat a la Manoli, al David, a l'Eduardo i a uns/es quants/es alumnes. Sembla que dimarts de la setmana vinent es podrà escoltar i ens enviaran l'enllaç. Us mantindrem informats!

L'última hora del matí, l'hem dedicat a assajar tots junts les cançons de Cara a Cara i Confundidos amb els instruments.  Comença a sonar bastant bé però no ens podem relaxar perquè estem a molt poques setmanes de l'estrena. Aquestes properes sessions haurem de fer un esforç addicional per a poder impressionar a tothom amb la nostra súper òpera "Qui no està boig?".










dilluns, 6 de març del 2017

Sessió 19: 28 de Febrer 2017

Avui hem portat una cançó nova: "La otra piel". És una cançó per solista i la farà la Lidia. Diferents persones han preguntat si farem més cançons de solistes. Hem d'aclarir que no. Aquesta ja és la 5a cançó i només queda la final, que serà coral. D'alguna manera és positiu que aquestes persones demanin ara cantar, quan abans van dir que no. És una bona senyal de motivació, de pèrdua de por i de més confiança.

Hem fet els dos grups de treball i hem seguit fent teatre i cant. A la primera hora els músics han estat cantant.

També hem portat el guió escrit, la versió d'assaig i això vol dir que encara hi poden haver alguns petits canvis de frases i/o accions. Hem assajat la 2a escena. A segona hora hem assajat una part de la 3a escena i de la 5a escena. Els músics han practicat la cançó ESTIC CONTENT.

A última hora hem fet conjuntament la cançó ESTIC CONTENT, música, cant i actuació. Hem intentat jugar amb les sabates al mateix temps que cantaven, però llavors l'atenció general, no estava tant en cantar sinó en com en jugar amb les sabates. Hem de començar a pautar alguns moviments que puguin ajudar a que no es despistin amb tanta facilitat. 

Avui hem fet una reunió amb el claustre per explicar detalls de l'òpera i pensar formes d'interactuar tota l'escola amb les qüestions més importants amb les que treballem. Què vol dir està boig? Hem comentat alguns estigmes i prejudicis sobre les persones amb malaltia mental. Hem presentat la cançó ESTEM CONTENTS, que serà la que tots els cursos practicaran.

A la tarda hem fet la reunió amb les famílies per explicar com va el procés i per demanar suport per realitzar les màscares i buscar un vestuari addient. Conèixer els familiars dels nens i nenes que participen en el projecte ha sigut molt agradable i ens fa sentir més a prop.

Hem estat parlant amb la Míriam per poder aprofitar una part del treball de West side story, que han fet per carnestoltes.


Aquest mes de març comença el compte enrrere!





dilluns, 27 de febrer del 2017

Sessió 18: 21 de Febrer de 2017

La sessió d'avui ha començat quasi a un quart i cinc de 10, ja que l'Eduardo ha vingut amb retard per motiu d'un incident; el tren ha atropellat a una persona a Montcada. Pel que ens han explicat, és una situació que es repeteix i fa temps que es demana que facilitin llocs d'encreuament de vies segures, però de moment no hi ha resposta i continua morint gent. Costa de creure.

Hem explicat el que faríem i després hem tornat a fer grups (teatre, cant i instrumentació).

A teatre, tant un grup com l'altre, hem volgut jugar tot l'argument seguit per tenir la història més clara, ja que fins ara l'hem anat treballant sense ordre cronològic. Hem arribat quasi a la meitat. Així que seguirem el pròxim dia.

A cant han repassat la cançó de CONFUNDIDOS igual que els músics.

A última hora ha estat especial! Per primer cop hem ajuntat música, cant i actuació. Hem fet la cançó de "Confundidos". La Maria, la Laia B, en Pol i l’Ivan han fet de solistes i la resta de cor. Les veus han començat tímides, cantar davant del grup un primer cop sempre imposa. El grup ha estat concentrat i ha començat a sonar molt bé. Falta més assaig per ajustar, però la sensació ha estat molt bona.

El pròxim dimarts farem una sessió interactiva sobre el contingut de l'òpera amb el claustre i a la tarda una reunió informativa amb les famílies.






Sessió 17: 14 de Febrer 2017

En aquesta sessió en Carlos ha tornat i ha estat una molt bona retrobada. La Judit, tot i que no segueix amb nosaltres, seguirà a l'escola, ja que farà una substitució a P4 i això facilitarà que pugui veure com finalitza el procés.

Hem fet un començament plegats i després hem tornat a fer grups (teatre, cant i instrumentació).

A Teatre hem fet un repàs del que hem fet fins ara, però bastant lliure, per veure que recordaven des del joc. I hem anat explicant a en Carlos el que estem explorant. Després hem fet noves improvisacions i hem començat a incorporar algunes coses que hem trobat interessants. En una de les improvisacions finals una de les persones no ha estat còmode amb el joc plantejat i hem parat per poder-ho parlar i entendre-ho.

A cant l'Eli ha començat amb una cançó nova: CONFUNDIDOS. A instrumentació, també han tocat la nova cançó.

El grup de teatre i el de cant han fet intercanvi a segona hora. Després del pati hem treballat junts tot el grup, menys els músics, una escena on feien de metges.

Al migdia hem fet una reunió de seguiment amb el grup de la comissió del projecte. Hem parlat de com va el procés i hem començat a organitzar la logística per les funcions a l'escola i al teatre de Montmeló.








dimarts, 14 de febrer del 2017

Sessió 16: 7 de febrer de 2017

A la sessió d’avui hem començat explicant que faríem i cantant Aniversari feliç al Jan!

Hem dividit el grup en 3 grups:

El primer grup ha començat fent la primera escena de l’obra: Marc, Pol, Arnau, Douaa, Maria, Laia B, Saad, Sandra, Erik, Oriol i Laura. Hem repartit les primeres frases i hem jugat per crear situacions diverses.

El segon grup han anat amb l’Eli a practicar una cançó nova: “Estem contents”:  Joan, Mauro, Gerard, Marina, Andrea, Ada, Alejandro, Jan i Lídia

El tercer grup han anat amb l’Eduardo a practicar la música de diverses cançons: Aitor, Nil, Laia T i Sergi

A segona hora hem fet intercanvi de grups. Han mostrat el treball realitzat als companys. Després hem començat a explorar escenes noves.

El primer grup ha estat improvisant musicalment amb l’Eduardo, amb la idea de crear diferents atmòsferes.  L'Eli ha fet instrumentació i la resta del grup ha fet teatre.

Al final hem fet una prova d’actuació amb màscares per primer cop, i ha tingut molt bona rebuda.

Avui hem trobat a faltar a l’Iván. Molt bones sensacions de treball grupal.








dilluns, 6 de febrer del 2017

Sessió 15: 31 de Gener 2017

En la sessió d'avui hem començat fent una activitat conjunta. En primer lloc hem parlat del context en en el estarà emmarcada l'òpera. Han sorgit comentaris de tot el treball realitzat anteriorment amb els refugiats, el conflicte, etc. Hem acabat parlant de la bogeria i recordant part del que havien dit sobre el que és per a ells una persona boja. Llavors, cadascú ha començat a explorar la bogeria lliurament.

Els 4 músics de la setmana anterior han maxat amb l'Eduardo i l'Eli.

La resta del grup ha presentat de forma individual una part de la seva bogeria, i qui no ha volgut sortir sol, ho ha fet en parella o en petits grup. La reacció més majoritària del grup per a representar la bogeria, ha estat treure's les sabates i en ocasions jugar amb elles de formes diverses.
Després han preparat petites escenes per grups. Quan ha acabat la primera hora, l’Eduardo ha convidat a un altre grup a jugar i explorar amb els instruments. Han improvisat i han tocat diversos intruments amb la idea de poder crear un ambient sonor i musical en una de les escenes de l'òpera.

El grup restant ha seguit explorant i jugant la bogeria. Han fet una escena on estaven dormint i poc a poc es despertaven per començar a jugar, tot incorporant moments d'escenes anteriors. I han probat noves idees com lluita de caballs, imitar a Donald Trump o fer equilibis amb una sabata al cap.

En la sessió d'avui hem trobat a faltar a en Pol, el Mauro i en Marc.

Al final hem fet un cercle per tancar la sessió i han començat a cantar espontàneament la cançó de “cara a cara”. Hem comentat com ha anat avui i que el proper dimarts ja començarem amb la primera escena teatral i amb una nova cançó. Estic content.

Hem tingut una reunió amb direcció per acordar com fer una avaluació intermitja del procés i explicar al grup amb quina rúbrica es farà l'avaluació final del projecte òpera.





dimarts, 31 de gener del 2017

Sessió 14: 24 de Gener 2017

En la sessió d'avui hem seguit treballant la cançó CARA A CARA.

L'Aitor, el Sergi, el Nil i la Laia Torres han fet de músics amb 'Eduardo. Han començat fent activitats teatrals el grup format per l'Erik, Saad, Jan, Lídia, Sandra, Oriol, Gerard, Ada, Mauro, Marina, Laura i Joan. L'altre grup ha començat cantant amb l'Eli; el grup del Marc, Laia B, Andrea, Arnau, Pol, Douaa, Alejandro, Ivan i Maria. Hem fet diferents jocs físics.

Hem intentat identificar moments en què la raó i l'impuls no van en la mateixa direcció i guanya un dels dos. Hem experimentat la contradicció entre l'acció física i el missatge verbal.
Exemples: Fer una abraçada i dir "no m'agrades" o fer una empenta i dir "t'estimo". Hem parlat del concepte de "ser dolent", i què vol dir per a ells. Han expressat que tenen la sensació que tothom parla malament d'aquest grup, hem improvisat escenes d'una classe on ells decidien com havia de ser.

Un cop hem fet l'intercanvi dels grups, hem treballat conjuntament la cançó del "Cara a Cara".

Després del pati hem seguit amb tot el grup, exceptuant els músics. Hem parlat de com havia anat la sessió i hem fet algunes dinàmiques, com inflar i desinflar un globus i després lligar-lo a la mida que volguessis. Cadascú havia de pensar en una cosa que no li agradava, i explotar el globus com a acte simbòlic. L'activitat ha agradat molt, però han sorgit alguns conflictes, perquè uns tenien por, altres no volien explotar el globus i altres volien explotar els globus dels altres. Hem parlat del que ha sorgit i de com poder reconduir i aprofitar la seva energia per crear l'argument de l'òpera.


La Manoli ens ha comentat la possibilitat de poder fer unes màscares per l'espectacle, inspirades en l'etapa cubista de Picasso. A l'Eduardo i a mi ens ha agradat molt la idea.





dijous, 19 de gener del 2017

Sessió 13: 17 de Gener 2017

Avui hem presentat la segona cançó, titulada CARA A CARA.

Els 4 músics per aquesta cançó han anat amb l'Eduardo i la resta del grup, hem fet la sessió a l'aula de música. Hem començat a cantar la cançó tot el grup amb l'Eli.

Després, hem provat diferents opcions i ens ha ajudat la Sandra. En el moment de dividir el grup en dos, han demanat fer un grup de nens i un de nenes. Llavors ho hem provat així asseguts i després aixecats per jugar una mica més amb el cos i la intenció. Al final de la sessió, hem anat al gimnàs per fer una activitat física conjunta i fer el termòmetre de valoració, que feia dies que no ho havíem fet. La valoració ha estat alta, però prefereixen no fer molta estona de cant seguida.

Després del pati hem parlat de les coses que havien escrit al mural que tenen a classe, sobre les rivalitats i dualitats que identifiquen. Llavors hem organitzat un judici on cadascú ha triat quin personatge voldria representar. La condició per intervenir és que havien de cantar en lloc de parlar. S'han deixat a anar i ha estat molt divertit. Ha estat una activitat que es pot aprofitar per treballar a català el text argumentatiu i seguir explorant en aquest aspecte.

Al final del matí hem fet una reunió de la Comissió de seguiment del projecte i hem comentat opcions per impulsar un treball més transveral.





dimecres, 11 de gener del 2017

Sessió 12: 10 de gener 2017

Primera sessió després de les vacances de Nadal.
Avui l'Eduardo no ha pogut venir perquè estava amb grip. Llavors hem fet una sessió més enfocada al joc teatral per continuar explorant situacions que vulguem teatralitzar. 
Després de revisar el treball realitzat i de com treballa el grup, hem decidit explorar el tema del Conflicte (enfrontaments, lluites, rivalitat, etc.). 
Hem començat la sessió ballant i fent moviment lliure, després hem fet dinàmiques competitives amb diferents grups. Ha pres molta importància guanyar o perdre. Cada grup ha expressat en un mural diferent, dibuixant o escrivint el que significa guanyar o perdre per a ells. 
En el mural de perdre han escrit coses com: "Que me enfado", "Trampas o tramposos" (aquestes paraules estaven moltes vegades), “Injusticia”; Manifestación”, “Somos guapos”, etc.
En el mural de guanyar han escrit coses com: "Guanyadors", “Vamos” “Hemos ganado”, “zasca”, “Somos los mejores”, (dibuixos de copes, de corones...)
Quan el grup ha canviat de mural, han començat a guixar el que havien fet l'altre grup i s'han encomanat. Aleshores tots dos grups no han parat fins que han omplert tot el mural de colors. Després han saltat a sobre i ho han trencat. Han acabat l’activitat llençant-se els papers entre ells. Hem recollit entre tots i hem canviat d'espai.
La segona part de la sessió ha estat a l'aula de música. Hem parlat una mica de l'activitat que hem realitzat i hem començat a identificar quines referències de rivalitat coneixien i ho hem escrit en un mural. Hem començat a jugar amb la idea que la història va de dues famílies enemigues, llavors ho han relacionat amb ROMEU I JULIETA de Shakespeare. 
Hem fet diferents escenes interactives sobre situacions diverses i anaven canviant la interpretació en funció dels comentaris. 
Tot el grup tenia moltes ganes de participar en totes les propostes realitzades. El que costa més, és no participar.

La setmana vinent és possible que comencem amb una nova cançó grupal.